Mikael-elisabeth-sara-hanna-torstensson

Mikael, Elisabeth, Sara och Hanna Torstensson har startat och driver Baazar Coffee & Home tillsammans med många duktiga medarbetare i Kina och Sverige. På bilden syns även bulldoggen ”Lady Churchill McEllieson”.

Storyn om Baazar

Baazar Coffee & Home handlar om passion, känsla och skönhet. Ting som gör livet lite bättre att leva, som gör ditt hem unikt. Det är också en berättelse om demokrati, mänskliga rättigheter, en genomtänkt miljöprofil och om kärleken till unika möbler från Kina.

Allt började en höstkväll i slutet av 90-talet. Vi bodde i Stockholm och en god vän tog med oss till en ladugård norr om stan. Vi gick upp på logen – den var full med kinesiska möbler, antika och nya. Det var det vackraste vi sett i möbelväg. Här fanns gamla bröllopsskåp, bänkar, stolar, skänkar, skåp och mycket mera, allt fantastiskt vackert och med en grace som bara lång tradition kan ge. Formerna var fantastiska, förädlade under tusen år av möbelskapande och lackfärgerna unika med sitt speciella lyster. De nytillverkade möblerna, moderna och traditionellt tidlösa. Vackrast var de patinerade gamla slitvargarna, varsamt renoverade efter en idog tillvaro på den kinesiska landsbygden. Nu beredda att ge skönhet och karaktär till hem i Sverige och övriga Europa. Vi återvände till den där logen många gånger. Allt vi köpte är vi fortfarande nöjda med. Kinesiska möbler, byggda med århundradens kunnande i ryggen. En tradition som i århundraden har präglat vår skandinaviska möbeltradition genom en stor påverkan av alla de möbler som kom från Kina genom Ostindiska Kompaniets försorg har haft och har. En möbeltradition som blev ett tongivande inslag i europeisk finkultur och som starkt påverkar våra skandinaviska möbelklassiker än idag. Kanske är det därför dessa möbler gör sig så fantastiskt bra i nordiska hem?

Möblerna lämnade oss ingen ro

Sedan den där höstkvällen är vi hopplöst förälskade i de kinesiska möblerna. Så småningom ville ägarna sälja företaget, det är tidskrävande och ibland omständligt att importera möbler av varierande ålder från Mittens Rike och ägarna hade fått nog. Det är även ekonomiskt utmanande att producera och renovera möbler på ett etiskt och moraliskt försvarbart sätt när konkurrenter slänger alla värderingar över bord för att endast tjäna så mycket pengar som möjligt. Vi fick frågan om vi ville köpa det som var kvar men backade då. Företaget lades ner och några inredare gjorde en bra affär då de köpte lagret. Vi hamnade i Sävsjö med våra vackra skåp från logen här och där i huset. De utmanade oss, ingen arbetade med detta på bredare basis i Sverige och det fanns ett stort intresse. Till slut registrerade vi varumärket Baazar Coffee & Home och köpte flygbiljetter till Mittens Rike. Vi visste inte mer om hur saker och ting fungerade än det vi läst oss till i olika handböcker om affärsverksamhet och möte med den kinesiska kulturen.

Älgar, midsommarstänger och dalahästar

Väl på plats i Kina upptäckte vi att mycket av våra nyanskaffade kunskaper var rent nonsens. En sak gjorde dock stor succé. Någon hade berättat om värdet av att överlämna gåvor från sitt hemland till de man mötte. Ett besök på turistbyrån i Vrigstad fyllde ut det sista utrymmet i resväskorna med älgar, midsommarstänger, dalahästar och porslinsdockor iklädda svensk nationaldräkt. Gåvorna blev en succé. Häpna kineser klämde på våra mystiska paket, öppnade dem och fann kanske en älg i blågul T-shirt. Förundrade blickar förbyttes i de bredaste leenden och vi fick berätta om älgar, dalahästar och annat på många kontor och möbelverkstäder. Efter många timmar i tropisk hetta på marknader, lager och verkstäder var souvenirväskan tom och vi hade fått många nya kinesiska vänner.

Goda arbetsvillkor och miljövänlig produktion

Vi hade nu ett partnerföretag med kinesiska medarbetare som hade goda arbetsvillkor och miljövänlig produktion och som var villiga att köpa upp och renovera gamla möbler från den kinesiska landsbygden åt oss. Vi hade möbelsnickare som med uråldriga metoder kunde tillverka de möbler vi ritade. Nu har det gått några år och vi har sålt tusentals möbler som pryder hem runt om i världen. Och i Kina där pryds ett antal kontor, lager och verkstäder av älgar, midsommarstänger, dalahästar och porslinsdockor iklädda svensk nationaldräkt från turistbyrån i Vrigstad. Varje dag upplever vi hur människor gör samma upplevelse som vi gjorde på logen i Upplands Väsby – man blir förälskad i de unika möblerna med sitt vackra formspråk och dekorativa färger. Ofta patinerade, lite ojämna och alltid sympatiskt fyllda med karaktär och barmhärtighet. Baazar handlar om passion, känsla och skönhet. Ting som gör livet lite bättre att leva, som gör ditt hem unikt, som rätt skötta kommer att glädja barn och barnbarn i generationer som kommer. Detta till en prislapp som är överraskande sympatisk.

På en liten verkstad i Kina

Alla våra möbler renoveras eller tillverkas enligt tusenåriga traditioner på en liten verkstad i Kina. De gamla möblerna köper vi upp på landsbygden i Kina, Tibet och Mongoliet. På det sättet återvinner vi gamla trotjänare som får ett nytt liv i hem över hela världen. Vi sparar på naturresurser och bevarar ett gammalt hantverk. Denna verkstad har en tydlig miljöprofil och betalar sina medarbetare bra. Inget barnarbete förekommer. Våra medarbetare har så bra betalt att de bästa möbelsnickarna kommer från hela Kina för att arbeta några år där för att sedan kunna återvända hem och kanske bygga ett nytt hus till familjen. Andra bor nära verkstaden och arbetar där år efter år. På det sättet får vanliga människor mer makt över sina liv och du får unika möbler till ditt hem, möbler att älska i generationer framåt.

Välkommen till Baazar!